24-10-14

Cursussen Reanimeren en Defibrileren voor de bevolking van Tessenderlo

In januari 2015 start een reeks cursussen om de bevolking in de verschillende kerkdorpen vertrouwd te maken met reanimatie en Defibrillatie.
Volgende data zijn ingeschreven:
Maandag 12 januari OCMW Dienstencentrum
Dinsdag 20 januari OC 't Goor Engsbergen
Maandag 26 januari OC De Kriekel Schoot
Dinsdag 3 februari OC De Griffel Hulst
Inschrijven via OCMW: lotte.nuyts@publilink.be


De cursus starten om 19u tot 22u de plaatsen in de kerkdorpen wordt voor het ogenblik nog uitgezocht naar gelang beschikbaarheid van de zalen.
Voor de deelnemers zijn deze cursussen gratis en kostprijs wordt gedragen door het OCMW en de plaatselijke Rode Kruis afdeling.

Voor het personeel van het dienstencentrum is een cursus gepland op dinsdag 24 maart om 13u30 in het dienstencentrum van het OCMW.

aed2.jpgAED Buitenkast.jpg

08:38 Gepost door Rode Kruis Tessenderlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-14

Opendeurdag op donderdag 16 oktober van 19u tot 21u Rode Kruis lokaal

aed2.jpg

 

Jouw handen kunnen levens redden!

 

Op 16 oktober vindt de tweede editie van ‘Restart a heart day’ plaats. Op die dag willen de Belgische Reanimatieraad en de Belgische Cardiologische Liga mensen sensibiliseren over het risico op hartstilstand en het belang van reanimatieopleidingen.

 

In België krijgen jaarlijks ongeveer 10.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Snel en efficiënt optreden is dan van levensbelang. Met de slogan ‘Jouw handen kunnen levens redden’ wil de campagne het grote publiek aanmoedigen om een reanimatieopleiding te volgen.

 

 De gemiddelde overlevingskans op lange termijn varieert nu slechts van 5% tot 10%. In 70% van de gevallen treft een hartstilstand de patiënt terwijl hij thuis is. Dit is een echt probleem voor de volksgezondheid.

 

Volgens een recent onderzoek, voelt 47% van de Belgen zich niet in staat om in te grijpen wanneer een hartstilstand voorkomt, 58% kent het telefoonnummer 112 niet, 94% durft geen hartmassage te geven en 76% durft geen Automatische Externe Defibrillator (AED) te gebruiken.

 

Vermits Tessenderlo een "Hartveilige" gemeente is en het Rode Kruis van Tessenderlo jaarlijks enkele honderden personen een opleiding van reanimatie en defibrillatie geeft willen we onze werking in de kijker stellen.

 

Op donderdag 16 oktober staan de lokalen van het Rode Kruis op de markt in Tessenderlo open van 19u tot 21u voor een bezoek en zullen we graag het pakket reanimeren en defibrilleren voorstellen.

 

Zelf kan u ook eens proberen wat reanimeren is en wordt zeker het belang ervan uit de doeken gedaan.

 

Daarom nodigen we de beleidsverantwoordelijken van Tessenderlo van harte uit naar deze opendeur te komen omdat ze bij een eventueel voorval onmiddellijk zouden kunnen reageren en een voorbeeld functie hebben.

 

Kortelings gaan we trouwens over tot het plaatsen van 4 bijkomende AED toestellen in de verschillende kerkdorpen. Dan zullen er al 8 toestellen in de gemeente op publiek toegankelijke terreinen aanwezig zijn. Komt er bij dat een aantal bedrijven en scholen reeds in het bezit zijn van deze toestellen.

 

Info over de opendeurdag op GSM 0477/ 35 45 04

 

of mail naar voorzitter@tessenderlo.rodekruis.be

 

Vermits deze toestellen veel geld kosten hebben we een giften verzoek gelanceerd samen met het OCMW van Tessenderlo.

 

Giften zijn nog steeds welkom op nummer BE86 4537 1025 9150 van Rode Kruis Tessenderlo met vermelding Gift 2014

 

 

 

Fons Poel

 

Voorzitter Rode Kruis Tessenderlo

 

fons.poel@skynet.be

 

0477/35 45 04

 

10:29 Gepost door Rode Kruis Tessenderlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |